Alla inlägg den 21 juli 2008

Av Silly - 21 juli 2008 11:04

...och storebrors nionde! Det är otroligt, men på 2 säsonger har lillebror inte vurpat en enda gång förrän igår i racet på Gelleråsen!


Så här var det: Vi tuffade iväg mot Karlskoga fredag kväll, husse, matte, lillhussarna, Cutie och jag. Fullsatt i bussen med andra ord! Norskt mästerskap och svenska nationella tävlingar på Gelleråsen. Oroliga för regn var vi, och det kom förstås lagom till första tidskvalet på lördagen. Lillhussarna körde ändå bra, första gången de överhuvudtaget sett banan, och i regn. Kom femma och elva. Nästa tidskval blev på torr bana. Alla körde förstås snabbare och lillhussarna kom nia och tia (av 25 st.) Bra tider för att vara första gången på banan: 1,26,5 och 1,26,7. De fick nr 9 och 10 som startordning. Bredvid varandra i tredje led.


Dags för första racet på lördagen: Storebror körde upp sig till en åttondeplats. Lillebror hade problem med växlingen och placerade sig på en tolfteplats. På Gelleråsen är det en del snäva kurvor där man måste växla mitt i nedlägget, och han hade svårt att nå växelpedalen på utsidan.


På söndag morgon flyttade husse upp växelpedalen.
















Söndagen inleddes med 10 min warm up, och lillebror kunde konstatera att det funkade bättre med växlingen. Fyra timmar kvar till racet. Vid lunch kom ösregnet som aldrig ville ta slut... Stora vattenpölar överallt och det fyllde på! Banan blev otroligt hal, bla pga av att man lagat vissa delar med ny asfalt veckan före.


Dags för race 2. Regnet avtog men banan var lika våt. Matte och husse sa: "Kör lugnt och se till att komma i mål!" Uppvärmningsvarvet började med två avåkningar... (dock inte lillhussarna). Vid starten stod lillhussarna i tredje led på plats nio och tio. Lillebror fick en kanonstart och drog iväg som ett spjut till en andraplacering! Men så kom norrmännen som hade regndäck och drog om. Varv på varv låg dock lillhussarna femma och sexa och körde jättebra på det hala underlaget. Fem förare till åkte av... Och så var även storebror borta. Lyckades inte bromsa in i högern efter rakan. Lillebror höll dock en säker femteplacering, långt före sexan. Två varv kvar! "Håll kvar och kör lugnt så tar du femteplatsen, och tredjeplatsen i svenska tävlingen!" tänkte husse och matte. Man körde samma tävling som två: En norsk tävling och en svensk tävling där norrmännen räknades bort eftersom de får ha regndäck och svenska juniorer normalt sett inte får köra på regndäck. Men... så var även lillebror borta! Lyckades inte bromsa in i den tvära böjen vid Ejes. Kort därpå flaggades rött och ambulansen åkte ut till kurvan där lillebror åkt av. Matte med hjärtat i halsgropen. Men det var fler som åkt av där. En av dessa voltade ordentligt. Racet var nu slut, rödflaggat ett varv innan ordinarie målgång.


Tävlingsledningen satte resultatet efter varvet innan rödflaggningsvarvet. Hade lillebror hållit ut ett halvt varv till, bara.... Nåväl, de körde bra och höll sig på hjulen många varv. Tio förare av 23 körde av, så de var i "gott" sällskap. Banan var såphal! Det bästa var att lillhussarna var helt oskadda. Inga större skador på hojarna heller. I regn är farten låg och när de ramlar händer oftast inte så mycket eftersom de glider på den blöta asfalten. Storbror tyckte han gled på rygg på banan i en evighet. Hann till och med tänka att "oj, jag måste skydda baken på skinnstället och glida mer på puckeln istället" och ändrade ställning medan han gled. Efteråt syntes knappt ett märke på skinnstället!


Ändå var de ganska nöjda, kul bana att köra på, relativt bra tider. Synd bara att de inte fick köra mer på torrt. Storebrors bästa tid: 1,26,0. lillebrors bästa tid: 1,26,7.


Cutie och jag sov den mesta tiden i dubbelsängen som husse byggt åt oss i bussen (eller var det åt husse o matte?). Vi fick komma ut och lufta oss rätt ofta, så det var rätt ok. Kan nog funka att åka med fler gånger..

Ovido - Quiz & Flashcards