Alla inlägg den 1 augusti 2008

Av Silly - 1 augusti 2008 08:39

Idag purrade matte oss klockan halvsju! Fastän det är semester!? Vi skulle ut på långpromenad. Antingen är det matte som har fått träningsdille eller också är det så att det börjar dra ihop sig till skolstart och att det är därför hon inte kan sova.


Hon har fått datakurser på schemat till hösten. "Vadå? Jag är väl ingen datalärare!" säjer hon. Men det är bara att bita i det sura äpplet. Problemet är att datakurs = Officepaketet. Åtminstone har det varit så i praktiken.


I Skolverkets kursmål står dock inget om Microsoft. Bara att eleverna ska "kunna använda programvaror för textbehandling, layout, grafisk presentation, registerhantering, kalkylering och informationssökning med inriktning mot vald studieinriktning."


Så här skriver Johan Schiff (mp): "Skolorna lär inte eleverna datorkunskap eller ordbehandling; de gör dem beroende av Microsoft Windows och Microsoft Office - ett beroende som eleverna har med sig ut i arbetslivet."


Så matte låg och funderade ut hur hon skulle lägga upp kursen:

LEKTION 1: Vad är marknadsekonomi?

LEKTION 2: Vad är ett monopol?

LEKTION 3: Vilka alternativ finns till Microsoft-program?

LEKTION 4,5,6 osv: Lära ut en massa andra - och roligare - program än Officepaketet. Photoshop, Flash, Indesign, Audacity, Filemaker kanske och även abiWord och OpenOffice. Jobba med Mac-datorer.


(Ska bli spännande att höra vad de säger på kommunens dataavdelning när matte ber dem ladda ned abiWord och OpenOffice till elevernas PC..., det har hon inte befogenheter att göra själv. Jag återkommer om det! Jag tycker hon ska be dem installera Linux oxå..! Men då begår hon väl tjänstefel ;-))


Matte ber mej citera ur en blogg (Buddy Jesus) hon hittade:

(Det är hon som varit framme och petat och gjort fet stil...)


...varje stor PC-tillverkare får ett stort antal så kallade OEM-licenser (Original Equipment Manufacturer, ungefär originalutrustningstillverkare) till ett subventionerat pris, av Microsoft, för att installera på deras datorer. Denna OEM-version ligger sedan på hårddisken på den dator som säljs i handeln.

Detta kan ju tas för ett jättebra alternativ, om man vill använda Windows. Vill man inte det, kan man inte välja bort att få Windows, och vad värre är, man måste betala för det om man så slänger det i papperskorgen när man kommer hem. IDG gör en jämförelse:


Låt oss säga att vi går in på ett café för att ta en fika.

- Jag vill ha en kopp kaffe tack.

- Varsågod, här har du en kopp med en kanelbulle till.

- Eh, jag är inte hungrig. Tar gärna en slät kopp utan bulle.

- Vill du inte ha bullen så måste du slänga den - du får inte ge bort den till någon annan. Det blir 30 kronor tack.

- 30 kronor? Kostade inte kaffet 20?

- Jo, men bullen kostar 10.

- MEN JAG VILL INTE HA EN BULLE - JAG ÄR ALLERGISK. Äsch, strunt i det. Jag går någon annanstans där jag kan få en vanlig slät kopp kaffe utan kravet på mig att köpa en bulle jag ändå måste slänga.

- Lycka till, du kommer inte att hitta något café i den här stan som vill ge dig en kopp kaffe utan bulle.


OEM-licensen som följer med en dator som har Windows förinstallerat är även så utformad att man inte får ge bort licensen. Du får heller inte sälja den vidare eller på annat sätt avyttra den. Dessutom är det så att Windows Vista numera anses vara en del av hårdvaran, så en del fall har uppkommit då konsumenter installerat andra operativsystem och garantin för hårdvarufel har upphört.

Detta skulle vi som konsumenter aldrig acceptera på något annat område, men det gör vi tydligen på datormarknaden. Förmodligen därför att utbildningsväsendet sitter i knät på Microsoft och är vana vid det från skolan. Genom generösa programvaru-licensavtal för skolor och just nämnda OEM-licenser är så gott som 100% av de svenska skolorna små Microsoft-filialer. Datorerna som skolan köper in har Windows förinstallerat, och alla vill ändå bara lära sig Windows för det är vad som finns på arbetsmarknaden, eftersom det finns förinstallerat på datorerna man köper in. Moment 22.

Därmed är spiralen igång, skolorna och för all del offentlig sektor, bygger in sig i Microsoft-specifika lösningar som det sedan kostar mycket pengar och utbildning att ta sig ur, eftersom Microsoft använder sig av egna upphovsrättsskyddade dokumentformat och kommunikationsregler, så kallade protokoll.

Johan Schiff (mp) gör jämförelsen med att man skulle låta McDonalds ta över skolköket, att Nike skulle sköta idrottslektionerna, eller att Volvo skulle sköta all utbildning på trafikskolorna. Man skulle sen endast kunna köra Volvo-bilar på speciella Volvo-vägar.

Skolplanen, citerar han, är ganska tydlig på det området:

Skolan skall vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den skall framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen skall vara saklig och allsidig. Alla föräldrar skall med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.

Ovido - Quiz & Flashcards