Alla inlägg den 13 augusti 2008

Av Silly - 13 augusti 2008 19:30

Idag kom matte hem från jobbet och berättade att hon varit på föreläsning. Tre och en halv timme utan att det blev trist...!


Först en liten bakgrund som gör att detta blev ett roligt sammanträffande:

I vår husbuss (som är en skolbuss från -79 och som byggdes om till husbil på 80-talet) sitter en skylt där det står ungefär: "Denna skylt är speciell. Den sitter på fordon som vi byggt om eller gjort unika på något sätt. Wimans i Sandviken." Matte har aldrig hört talas om Wimans i Sandviken men tyckte att det var en lite roligt formulerad skylt.


Föreläsningen då? Matte hade fått veta att han hette Anders Wikman eller vad det var och att han skulle prata om entreprenörskap. Så kommer föreläsaren som visar sig heta Anders Wiman och hoppade av gymnasiet för att starta ett bilbyggarföretag i Sandviken när han var 18 år. Bilbyggandet började när han köpte en gammal skrotig PV för att ha när han tagit körkort. Han sydde bilklädsel i plysch i köket på sin mammas symaskin och lärde sig meka, svetsa och lacka på den bilen som ett år senare blev Best in Show på en stor bilmässa i Göteborg. Det ledde till att han startade företag och fortsatte sy bilklädslar på mammas symaskin, 18 år gammal. Tjugo år senare hade han 80 anställda, byggde ambulanser på specialbeställda pickup-chassin han importerade från GM i USA, och sålde sedan företaget. Han bjöd på sig själv och berättade både roligt och sorgligt om sin uppväxt, sin stökiga skolgång och hur han startade företaget. Det handlade mycket om att tro på sig själv och att tro på andra.


Jodå, det var han som byggt om vår buss! Han bad matte hälsa till bussen och tyckte det var kul att den fortfarande rullade.


www.wiman.se

(På hemsidan verkar han vara som vilken annan dussinföreläsare som helst med patent på ledarskap, kommunikation, utveckling, entreprenörskap och människor - man känner igen tugget..., men han var mycket roligare än så, säger matte)

Ovido - Quiz & Flashcards