Alla inlägg under augusti 2008

Av Silly - 12 augusti 2008 18:28

Jag lovade visst för mycket när jag skrev att jag skulle skriva nåt kul. Jag börjar bli som Marvin i Liftarens guide till galaxen. Matte har börjat jobba och det är trist och tyst här hemma. När hon kommer hem redigerar hon film eller far iväg till verkstan med husse. Inget kul att gå på promenad för det regnar nästan jämt. Torrfoder mest varje dag. Nu är det grå vardag igen.


Jo det här är kanske lite kul:


1. Värmen funkar i bussen!


2. Bussen har fått fartränder!


3. Det låg en död duva utanför porten igår morse. (Fast matte bad vaktmästaren ta bort den så nu är den väck)


4. Lillebrors placeringspoäng som han tog på B-racet kommer trots allt att räknas med i juniorcupen!


5. Matte kom hem med en doppresent som skiljer sig från mängden... Hahaha! Mattes exmakes bebis ska döpas på lördag och matte o husse är bjudna. Hoppas bara föräldrarna gillar presenten lika mycket som bebisen. Jag tyckte iaf den var cool...


Dagens sensmoral: Det finns alltid något litet man kan glädja sig åt!


Av Silly - 9 augusti 2008 19:30

Ja så sa husse och matte när dom kom hem från verkstan. Börjar man laga det ena så blir det fel på det andra. Först byta slangar och reglage till värmepaketet som var en historia för sig, då pajar fläkten i defrostern, och när den blir lagad slutar blinkers att fungera, och när de blir lagade slutar varningsblinkers att fungera, reläet bara skriker. VARFÖR? och mitt i allt mekande och ösregnande kom det en vattendroppe från taket, och en till....


Då packade de ihop och gick på krogen istället.


(Och igår väntade matte i 7 timmar på att datorn skulle rendera hennes film färdigt och efter 7 timmar säger datorn: Error! Error! och bara lägger av. Den dagen var också en dag i onödan...)


Nästa gång lovar jag att berätta nåt KUL! ;-)

Av Silly - 9 augusti 2008 12:42

Har inget bättre för mig än att läsa lokaltidningen igen... Hittar saker jag kan reta mig på. Nu vet jag varför det mest är pensionärer som skriver insändare. De har en massa tid. Då kan man gå och reta sig på saker istället för att göra nåt konstruktivt. Och jag och Cutie har all tid i världen medan matte sliter sitt hår över filmen som aldrig blir riktigt bra och aldrig verkar bli klar.


Jag retar mig på:

1) Bara 40 av 10 000 OS-deltagare protesterar mot regimen i Kina. Modigt och bra gjort! Så länge det bara är 40 kan de tydligen riskera att diskas. Vad skulle det innebära om de var 10 000!? Mesigt av de andra 9 960!


2) Stadens hockeyklubb anställer spelare för 700 000 i månaden....

Tydligen är det biljettintäkter och sponsring av företag som täcker dessa kostnader. Eh?


3) Cutie snor min gröna, sköna hundsäng varje kväll när vi ska gå o sova. Jag får knyckla ihop mig i fåtöljen i vardagsrummet.

Av Silly - 8 augusti 2008 09:45

Efter fyra dagars intensivt videoredigerande av matte, och regnet plaskande utanför ägnar jag mig åt att läsa den borgerliga lokalblaskan.


På ledarsidan oroar man sig för den personliga integriteten och tar upp följande: skvallret på facebook, kameramobiler, lagen om signalspaning (FRA), övervakningskameror, kollektivtrafikens nya smarta busskort som registrerar var och när man åker. Allt detta sammantaget ses som en "otäck utveckling".


Som om nån allvarligt brydde sig om vad man säger, skriver, var man åker, vem man träffar, vad man har på sig? Som om man hade nåt att dölja? Som om det viktigaste är vad andra tänker och tror om en? Som om staten skulle ha tid och intresse för en vanlig hederlig tråkig människas trista vardagsgöranden?


För att påminna om människans obetydlighet och korta tid på jorden citerar jag en vacker dikt från "Stilblommor och grodor":


Lärkan, som slår i skyn

hon rynkar sina ögonbryn

och säger dessa orden

till mänskorna på jorden:

Maskar,

som på jorden traskar. -

Av Silly - 6 augusti 2008 09:52

Regnet öser ner, husse jobbar och matte med. Hon sitter klistrad framför datorn och redigerar film från morgon till kväll. Filmen om hingsten som skulle lanseras i Tyskland är klar, nu är det Work in Hands med Craig det handlar om. Ännu en maratonfilm för entusiaster. Lär inte bli klar denna vecka...


Vi är inte så pigga på att vara ute, så det blir att ligga och slappa.


Storebror tittade in igår. Ska till Agia Napa på fredag med kompisarna och förbereder resan. Matte är nervös och ger förhållningsorder. Tjat!


När lillebror var på Gotland ringde hon nästan varje dag så att lillebror tyckte hon var ett pain-in-the-ass. Men det skiter matte i ;-). Föräldrar ska vara såna. De ska lägga sig i och låta barnen veta att de bryr sig.


Var går då gränsen till att bli en curlingförälder? Att curla är väl att bry sig? En man från Iran, som matte känner, stötte i Sverige på uttrycket "curlingförälder". Han tolkade innebörden som ett jättebra sätt att ta hand om sina barn. I Iran fick barnen mest klara sig själva, menade han. "Vad bra att föräldrarna bryr sig och hjälper barnen!" Så kan man också se det...


Å ena sidan klagas det på föräldrar som skiter i sina barn så att de blir ligister och å andra sidan klagas det på föräldrar som curlar sina barn så att de blir ligister... Men visst, man förstår ju vad som menas med att "curla". Det är att skämma bort. Och det får vara en måtta med allt. Men att bry sig för mycket är bättre än att bry sig för lite.


Det viktigaste för mig är att matte är en curlingmatte. Mat när vi är hungriga, promenad när vi är kissnödiga, lite kel när vi ber om det och ständig tillgång till en mjuk, bred säng. Perfekt curling!

Av Silly - 3 augusti 2008 12:53

För den som är intresserad: Husbussbildspel.

Vad som inte syns där är: ny plåt i båda hjulhusen fram, omdragen värme (inte helt klart, husse och matte fortsätter idag...), ombyggt lastutrymme bak och lite annat fix. 


Vi fick en långpromenad idag på morgonen. Halvvägs hem blev Cutie överfallen av en insekt. Då blev det bråttom hem!


Matte gick och retade sig på andra hundägare. "Varför skaffar man sig en hundras som man inte klarar av?" Mötte några såna idag. Det finns olika raser för olika ändamål. Om man tar reda på vad de är avlade för kan man välja en hund som passar en. Inte bara välja en som är söt eller häftig. Tex ska man inte välja en greyhound om man vill träna för maraton. Däremot tror jag en Jack russel skulle passa bättre. Många tror att Jack russel är en knähund/stadshund och att en greyhound behöver en massa aktivitet. Det är ju precis tvärtom. Vi vill mest slappa i sängen, ta lugna promenader till vardags och ett kort och snabbt rejs en eller två ggr i veckan. Typ som en gepard eller nåt...

Av Silly - 2 augusti 2008 10:57

Värmepaketet i bussen visade sig vara riktigt krångligt att få ordning på. Har aldrig funkat sedan förra ägaren bytte motor. Matte och husse har hållit på med det i flera dagar. Slangar sitter fel, reglage och vajrar måste bytas ut. Igår var de runt i arton butiker och ville hitta en enkel kran som kunde passa.  De måste uppfinna nya konstruktioner (mest husse förstås, men matte kommer med "dumma" idéer som visar sig vara inte helt idiotiska).


Matte startar iallafall dagen med en långpromenad med oss, så då kan vi sen ligga o slappa medan de håller på. Vi kollar mera Budweiser-film:

Av Silly - 1 augusti 2008 08:39

Idag purrade matte oss klockan halvsju! Fastän det är semester!? Vi skulle ut på långpromenad. Antingen är det matte som har fått träningsdille eller också är det så att det börjar dra ihop sig till skolstart och att det är därför hon inte kan sova.


Hon har fått datakurser på schemat till hösten. "Vadå? Jag är väl ingen datalärare!" säjer hon. Men det är bara att bita i det sura äpplet. Problemet är att datakurs = Officepaketet. Åtminstone har det varit så i praktiken.


I Skolverkets kursmål står dock inget om Microsoft. Bara att eleverna ska "kunna använda programvaror för textbehandling, layout, grafisk presentation, registerhantering, kalkylering och informationssökning med inriktning mot vald studieinriktning."


Så här skriver Johan Schiff (mp): "Skolorna lär inte eleverna datorkunskap eller ordbehandling; de gör dem beroende av Microsoft Windows och Microsoft Office - ett beroende som eleverna har med sig ut i arbetslivet."


Så matte låg och funderade ut hur hon skulle lägga upp kursen:

LEKTION 1: Vad är marknadsekonomi?

LEKTION 2: Vad är ett monopol?

LEKTION 3: Vilka alternativ finns till Microsoft-program?

LEKTION 4,5,6 osv: Lära ut en massa andra - och roligare - program än Officepaketet. Photoshop, Flash, Indesign, Audacity, Filemaker kanske och även abiWord och OpenOffice. Jobba med Mac-datorer.


(Ska bli spännande att höra vad de säger på kommunens dataavdelning när matte ber dem ladda ned abiWord och OpenOffice till elevernas PC..., det har hon inte befogenheter att göra själv. Jag återkommer om det! Jag tycker hon ska be dem installera Linux oxå..! Men då begår hon väl tjänstefel ;-))


Matte ber mej citera ur en blogg (Buddy Jesus) hon hittade:

(Det är hon som varit framme och petat och gjort fet stil...)


...varje stor PC-tillverkare får ett stort antal så kallade OEM-licenser (Original Equipment Manufacturer, ungefär originalutrustningstillverkare) till ett subventionerat pris, av Microsoft, för att installera på deras datorer. Denna OEM-version ligger sedan på hårddisken på den dator som säljs i handeln.

Detta kan ju tas för ett jättebra alternativ, om man vill använda Windows. Vill man inte det, kan man inte välja bort att få Windows, och vad värre är, man måste betala för det om man så slänger det i papperskorgen när man kommer hem. IDG gör en jämförelse:


Låt oss säga att vi går in på ett café för att ta en fika.

- Jag vill ha en kopp kaffe tack.

- Varsågod, här har du en kopp med en kanelbulle till.

- Eh, jag är inte hungrig. Tar gärna en slät kopp utan bulle.

- Vill du inte ha bullen så måste du slänga den - du får inte ge bort den till någon annan. Det blir 30 kronor tack.

- 30 kronor? Kostade inte kaffet 20?

- Jo, men bullen kostar 10.

- MEN JAG VILL INTE HA EN BULLE - JAG ÄR ALLERGISK. Äsch, strunt i det. Jag går någon annanstans där jag kan få en vanlig slät kopp kaffe utan kravet på mig att köpa en bulle jag ändå måste slänga.

- Lycka till, du kommer inte att hitta något café i den här stan som vill ge dig en kopp kaffe utan bulle.


OEM-licensen som följer med en dator som har Windows förinstallerat är även så utformad att man inte får ge bort licensen. Du får heller inte sälja den vidare eller på annat sätt avyttra den. Dessutom är det så att Windows Vista numera anses vara en del av hårdvaran, så en del fall har uppkommit då konsumenter installerat andra operativsystem och garantin för hårdvarufel har upphört.

Detta skulle vi som konsumenter aldrig acceptera på något annat område, men det gör vi tydligen på datormarknaden. Förmodligen därför att utbildningsväsendet sitter i knät på Microsoft och är vana vid det från skolan. Genom generösa programvaru-licensavtal för skolor och just nämnda OEM-licenser är så gott som 100% av de svenska skolorna små Microsoft-filialer. Datorerna som skolan köper in har Windows förinstallerat, och alla vill ändå bara lära sig Windows för det är vad som finns på arbetsmarknaden, eftersom det finns förinstallerat på datorerna man köper in. Moment 22.

Därmed är spiralen igång, skolorna och för all del offentlig sektor, bygger in sig i Microsoft-specifika lösningar som det sedan kostar mycket pengar och utbildning att ta sig ur, eftersom Microsoft använder sig av egna upphovsrättsskyddade dokumentformat och kommunikationsregler, så kallade protokoll.

Johan Schiff (mp) gör jämförelsen med att man skulle låta McDonalds ta över skolköket, att Nike skulle sköta idrottslektionerna, eller att Volvo skulle sköta all utbildning på trafikskolorna. Man skulle sen endast kunna köra Volvo-bilar på speciella Volvo-vägar.

Skolplanen, citerar han, är ganska tydlig på det området:

Skolan skall vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den skall framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen skall vara saklig och allsidig. Alla föräldrar skall med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.

Ovido - Quiz & Flashcards